institut d'oftalmologia a Barcelona

Cataractes a Barcelona

Al nostre centre d'oftalmologia a Barcelona operem les cataractes amb làser

El cristal·lí és la segona lent transparent de l'ull; quan perd la transparència es diu cataracta. Té 15 ± 3 diòptries i les estructures anatòmiques són la càpsula anterior, l'escorça, el nucli i la càpsula posterior. Està localitzada darrere de la pupil·la i iris i davant del vitri. És un element fonamental per a la refracció ocular, intervé en el procés de l'acomodació, i amb l'edat augmenta el seu espessor per la qual cosa es produeixen canvis a la refracció. Quan s'opacifica és el que anomenem cataracta.

Altres anomalies del cristal·lí per la posició poden ser luxació o subluxació del mateix. Alteracions a la transparència, per opacitat de les proteïnes del cristal·lí, a la infància són les cataractes congènites, gairebé sempre a causa de les malalties virals com la rubèola, transmesa durant el primer trimestre d'embaràs. Poden presentar-se també cataractes després d'un traumatisme ocular directe o indirecte, després d´un ús de certs medicaments com els corticoides, com a conseqüència d'alteracions metabòliques com la diabetis, alteracions per nivells baixos de calci a la sang, i més freqüentment la cataracta senil, relacionada sempre amb l'edat. És un envelliment del cristal·lí i es manifesta com a pèrdua progressiva de la visió.

Com a especialistes en el tractament de les cataractes a Barcelona, valorarem la situació de l'opacitat del cristal·lí i l'estat del fons d'ull, com la retina, el nervi òptic i la màcula; també estudiem la permeabilitat de les vies lacrimals i la pressió intraocular per evitar riscos durant i després de la cirurgia.

 

La cirurgia, tractament definitiu

Avui dia no cal esperar que el cristal·lí estigui completament opac o que la cataracta estigui molt madura. A l´Institut de Cirurgia Oftalmològica Dr. Ortiz realitzem la cirurgia mitjançant facoemulsificació per ultrasons.

Aquest mètode consisteix en l'aspiració del cristal·lí amb una incisió de 2,4mm de diàmetre. Extraiem les estructures opaques del cristal·lí, amb anestèsia tòpica (amb gotes), el que ens permet practicar una incisió molt petita que no necessita punts de sutura, i per la qual podem introduir una lent intraocular monofocal o multifocal en substitució d'aquest cristal·lí afectat o cataracta. Tot això es tradueix en una ràpida recuperació tant ocular com visual. L'operació de la cataracta la realitzem amb caràcter ambulatori, sense ingressar a la clínica i sense haver de portar després unes ulleres correctores amb altes diòptries.

Des de finals de 2014 fem cirurgia per cataractes a Barcelona amb làser, ja que és més segur que els ultrasons i els resultats són molt bons.

A l´any 1980 vam començar a operar les cataractes amb la tècnica antiga.  S'extreia tot el cristal·lí, ajudat per una petita ventosa o crioextractor. Havíem d´aplicar punts de sutura sobre la còrnia i no substituíem les diòptries (15 ± 3) del cristal·lí, per una lent intraocular. Totes les diòptries les posàvem en una gruixuda ullera. A l´any 1985 vam realitzar la tècnica extracapsular, substituint el cristal·lí amb cataracta per una lent intraocular. Aplicàvem punts de sutura. La visió es recuperava més ràpidament.

Quan hi ha opacitat de la càpsula posterior, després de l'extracció quirúrgica de la cataracta, podem realitzar la capsulectomia posterior o obertura de la càpsula posterior. Aquest procediment el realitzem amb el Yag làser.

 

DR. CARLOS ORTIZ

  C/ Diputación, 238 5º 6ª,
Barcelona, 08007, (Barcelona)

  93 488 01 79

  93 487 48 70

institut d'oftalmologia a Barcelona