institut d'oftalmologia a Barcelona

Queratitis a Barcelona

A la nostra consulta d'oftalmologia a Barcelona t'oferim solucions per tractar la queratitis

A l´Institut de Cirurgia Oftalmològica Dr. Ortiz posem al teu abast solucions innovadores pel tractament de la queratitis a Barcelona. Consulteu-nos sense compromís.

 

Queratitis superficials

Úlceres cornials

Responen a una causa infecciosa, bacteriana, vírica o per fongs. Com també a cossos estranys que accidentalment penetren directament a l'estructura corneal. Els seus símptomes són dolor, fotofòbia, blefaroespasme, llagrimeig, sensació de cos extra seny i disminució de la visió. L'úlcera pot complicar depenent de l'extensió i profunditat, portant a un aprimament i perforació de la còrnia.

 

Queratitis herpètica o úlcera herpètica

És una forma de queratitis superficial produïda pel virus de l'herpes simple, que pot donar-se en diverses ocasions. Si el quadre és lleu adopta una forma puntejada superficial, però en altres casos adopta formes dendrítiques o geogràfiques i a mesura que augmenten els brots, augmenta l'extensió, profunditat i gravetat de l'úlcera. Igualment hi ha dolor, fotofòbia, llagrimeig, sensació de cos estrany i enrogiment.

El tractament s'ha d'instaurar promptament, perquè no quedin cicatrius o leucomes cornials.

 

Queratitis puntejades

De variades causes. Infeccioses, tòxiques, al·lèrgiques, víriques, irritants... Es caracteritzen per lesions puntiformes, epitelials.

 

Queratitis degeneratives

 

  • Per exposició. Lesions típiques de dessecació, en no estar l'ull adequadament protegit pel tancament palpebral, com en casos de paràlisi facial, exoftalmes, ectropi, estats de coma... El tractament és la lubricació ocular a força de col·liris i pomades per evitar les úlceres o perforació cornial.
  • Neurotròfica. Per alteració en el metabolisme cel·lular cornial, poden arribar a produir les lesions tròfiques.
  • Neuroparalítica. Apareix després de l'afecció del nervi trigènic. Els seus símptomes són envermelliment conjuntival, pèrdua de la lluentor corneal, edema de l'epiteli, formació de vesícules i despreniment de l'epiteli, dolor i enrogiment ocular.

 

Queratitis intersticials

Queratitis difusa

La forma més típica és la sifilítica i moltes malalties congènites. Apareix entre els 5 i 20 anys d'edat. La forma congènita afecta tots dos ulls i les adquirides solen ser unilaterals. Els símptomes són dolor, edema, fotofòbia, blefaroespasme, llagrimeig, opacitat cornial i enrogiment ocular.

 

Queratitis disciforme

Generalment es dóna per un traumatisme o infecció per herpes-virus, igualment dóna dolor, fotofòbia, llagrimeig, opacitat de la còrnia, enrogiment, sensació de cos estrany. A més a més, existeixen altres alteracions que anomenem degeneracions i entre elles esmentem la degeneració marginal de Terrien, l'úlcera de Mooren, degeneració grassa, i la generació hialina.

Produeixen una opacitat a la còrnia, i en moltes ocasions requereixen un trasplantament de còrnia o queratoplàstia penetrant total, o queratoplàstia laminar o parcial.

Altres patologies inclouen les distròfies epitelials, l'estroma, endotelials o combinades. Esmentem per exemple, la còrnia guttata, distròfia de Fuchs que podem associar-ho amb malalties com el glaucoma.

Altres poden portar a la ceguesa i el tractament en molts casos és la queratoplàstia penetrant o trasplantament de còrnia total. Es pot considerar una distròfia primària el queratocó que s'inicia entre els 10 i 16 anys d'evolució lenta, observem aprimament cornial central, reflex endotelial central, presència d'un anell a la base, disminució de la visió, per astigmatisme miòpic irregular i deformació de la parpella inferior al mirar capbaix.

El tractament és l'adaptació d'una lent de contacte, el trasplantament de còrnia o queratoplàstia penetrant, pels riscos de perforació corneal.

Algunes malalties com la degeneració hepatolenticular o malaltia de Wilson poden donar pigmentacions a la còrnia. Poden afectar la còrnia, malalties com l'artritis reumatoide, el lupus eritematós sistèmic donant una queratopatia puntiforme i la queratititis perifèrica. La poliarteritis nudosa i la granulomatosi de Wegener.

Dermotopaties que donen queratitis rosàcia amb aprimament corneal. L'apartat de les distròfies corneals s'ha de tenir molt en compte a l'hora de realitzar un trasplantament de còrnia, perquè és molt ampli i extens. Quan la còrnia i només aquesta primera lent de l'ull, perd la seva transparència i impedeix veure, sigui quina sigui la causa com ho hem explicat, recomanem un trasplantament de còrnia.

 

Queratoplàstia penetrant

Avui en dia les còrnies les obtenim del banc d'ulls, el que facilita la seva obtenció. A Europa hi ha diversos bancs d'ulls, que ens serveixen les còrnies, sense tant tràmit burocràtic.

DR. CARLOS ORTIZ

  C/ Diputación, 238 5º 6ª,
Barcelona, 08007, (Barcelona)

  93 488 01 79

  93 487 48 70

institut d'oftalmologia a Barcelona