institut d'oftalmologia a Barcelona

Retinopatia diabètica a Barcelona

Al nostre institut de cirurgia oftalmològica a Barcelona tractem la retinopatia diabètica

La diabetis és la causa principal de nous casos de ceguesa entre els adults a edat laboral. Una persona amb diabetis té 25 vegades més probabilitat de ceguesa que una persona sense aquesta malaltia. El vint per cent dels diabètics tenen certa forma de retinopatia diabètica .

 

Retinopatia diabètica proliferativa

Al danyar-se la retina, es produeix un creixement de nous vasos sanguinis, que creixen de manera anormal. Hi ha un creixement de gots fràgils a la retina i al vitri propensos a trencar-se i a sagnar. Aquesta sang es condueix al gel vitri, que és la seva estància clara que omple la part "buida" de l'ull i pot causar ceguesa temporal. El segueix un procés de cicatrització i pot haver-hi despreniment de retina. Aquesta forma de presentació és tremendament greu i pot provocar ceguesa total.

 

Retinopatia diabètica no proliferativa

En aquest cas, els petits capil·lars (petits vasos sanguinis) es trenquen i perden sang i la zona del voltant s'inflama (edema) i es dipositen proteïnes. Pot afectar la màcula, que és la part central de la retina encarregada de la visió fina (també es perdrà la visió central). A les seves fases inicials no provoca ceguesa, però les petites hemorràgies poden distorsionar certes zones del camp visual i per tant provocar una visió ennuvolada.

 

Símptomes

Els primers signes de retinopatia diabètica solen ser dilatacions venoses i petits punts vermells que es veuen amb l´oftalmoscopi. Els símptomes tardans consisteixen en disminució generalitzada de la visió.

En el cas de visió borrosa i davant l'aparició de punts negres o centellejants al camp visual, cal acudir a l'oftalmòleg.

L'oftalmòleg pot diagnosticar retinopatia diabètica mitjançant un procediment que consisteix a dilatar les pupil·les amb gotes pels ulls i examinar després la retina acuradament. També, es pot emprar una foto de la retina (retinografia) o angiografia amb fluoresceïna.

 

Tractament

És fonamental el control de la diabetis i la hipertensió arterial. La utilització d'insulina pot retardar l'aparició de retinopatia en insulina dependent.

Per reduir o eliminar la retinopatia proliferativa s'utilitza la fotocoagulació amb làser, que disminueix el risc d'un glaucoma associat.

Un procediment quirúrgic anomenat vitrectomia s'usa quan hi ha sagnat ( hemorràgia) a l'ull. També pot usar-se per reparar el despreniment de retina.

Fàrmacs que impedeixen la proliferació de vasos sanguinis anormals i esteroides injectats en el globus ocular són alguns dels nostres nous tractaments per la retinopatia diabètica a Barcelona .

 

DR. CARLOS ORTIZ

  C/ Diputación, 238 5º 6ª,
Barcelona, 08007, (Barcelona)

  93 488 01 79

  93 487 48 70

institut d'oftalmologia a Barcelona